Yetki Belgeli Usta Çalıştırma Zorunluluğu
- 3194 sayılı İmar Kanununun 28’inci maddesi uyarınca, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi sahibi olmaları zorunludur.
- İnşaat ve tesisat işlerinde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 1/1/2015 tarihinden önce müdürlük veya ilgili idareye başvurarak adına EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler, ustalık yetki belgesi olarak kabul edilecektir.
- Bu kapsamda, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, inşaat ve tesisat işlerinde yapım işi üstlenen yapı müteahhitlerinin yetki belgesiz usta çalıştırmalarına izin verilmeyecektir.
- İlgili idarelerce ve yapı denetim kuruluşlarınca şantiyelerde yapılacak kontrollerle, ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin olup olmadığının denetleneceği, belge sahibi olmayan ustalar nedeniyle İmar Kanunu gereğince cezalı duruma düşülmemesi için EK-3 “Geçici Ustalık Yetki Belgesi”ni almaya yönlendirilmeleri gerekmektedir.
- EK-3 “Geçici Ustalık Yetki Belgesi, 01/01/2017 tarihine kadar, ustalık belgesi yerine geçecektir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenleme işlemleri devam etmekte olup, 01/01/2015 tarihine kadar belgesi olmayan ustalarımızın İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunması gerekmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.