Iğdır Valiliği
Iğdır Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Iğdır Valiliği
Iğdır Valiliği

HAVA KALİTESİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN BİLGİLENDİRME

13 Kasım 2013
HAVA KALİTESİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN BİLGİLENDİRME

 

İlimizin hava kalitesini artırmak ve kış mevsimi nedeniyle ısınma kaynaklı olarak kullanılan kömürlerin ve ayrıca motorlu taşıtların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğini azaltmak ve vatandaşlarımızın bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu hatırlatmak, hava kirliliğinden kaynaklı birçok hastalıkların önlenmesine yönelik olarak Valiliğimizce (Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) çalışmalar ve denetimler artırılarak devam edecektir.

 

İlimizde, kritik meteorolojik şartların (inversiyon, düşük rüzgar hızı vb.) oluştuğu durumlarda bölgesel bazda oluşabilen  hava kirliliği sorununun önlenmesi ve İlimizin hava kalitesinin artırılması için çalışmalarımız, denetimlerimiz artırarak devam etmektedir.  Denetimler esnasında satışı yasak olan “kaçak-belgesiz kömürler” toplattırılarak gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. İl Müdürlüğümüzce verilen “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi” olmayan kişiler haricinde kömür satılması yasaktır. Kömür satışı gerçekleştirilen yerlerde uygunluk belgesi olmayan kömürler satılamaz. Apartman, site, öğrenci yurtları, iş merkezleri vb. yerlerin yönetimlerinin ve vatandaşlarımızın ısınmada kullandıkları kömürlerin uygunluk belgelerinin olup olmadığını kontrol etmeleri, kaynağı belirsiz kömürleri kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir. Kalorifer dairelerinde; Kalorifer yakma talimatı gözle görülür bir yere asılmalı kaloriferler dış ortam sıcaklığına göre yakılmalıdır. Kaloriferlerin ateşçi “ehliyet belgesi” ne sahip kişilerce yakılması gerekmektedir.

 

İlimizde, hava kirliliği ile mücadele kapsamında, katı yakıtların denetimi önemli bir yer tuttuğundan, Ekim2013 Mahalli Çevre Kurulu Kararı doğrultusunda, İl Müdürlüğümüz ve Iğdır Belediye Başkanlığı personellerinden oluşan “Hava Kirliliği Denetim Ekibi” tarafından, kış aylarında binalarda, iş merkezi ve otellerde, kamu kurum ve kuruluşlarında yakılan katı yakıtlar ile kaloriferlerin ateşçi belgesine sahip ehil kişilerce tekniğine uygun olarak yakılıp yakılmadığına dair, denetimlerimiz sabah 04:30-06:30 saatleri ile akşam 15:30-18:00 saatleri arasında aralıksız gerçekleştirilmektedir. MÇK kararlarına aykırı davranan kurum,kuruluş ve bina yöneticilerine ilgili Yasal mevzuat gereği idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

 

           

 

“Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarımızca trafikte seyreden araçların egzoz emisyon ölçümlerini süresi içerisinde yaptırıp yaptırmadıklarına dair denetimler gerçekleştirilmektedir. Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğinin 6. Maddesine göre; araçların aşağıda belirtilen periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümlerinin yaptırılması gerekmektedir.

a) Hususi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir.

b) Resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir.

c) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir.

ç) Trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar on yaş sonunda yılda bir.

İl Müdürlüğümüzce, denetimler sırasında aracının egzoz gazı emisyon ölçümünü zamanında yaptırmadığı tespit edilen motorlu taşıt sahiplerine, 2872 sayılı Çevre Kanununa göre,842 Türk Lirası idari para cezası uygulanmaktadır.

 

 

Vatandaşlarımızın bu konularda sıkıntı yaşamamaları için gerekli tedbirleri almaları, motorlu taşıt sahiplerinin egzoz emisyon kontrollerini zamanında yaptırmaları önem arz etmektedir.

 

           İlimizde Bakanlığımıza ait Hava kalitesi ölçüm istasyonu ile anlık online ölçümler yapılmakta olup, Ülkemiz genelinde tüm illerin hava kalitesi Bakanlığımızca takip edilmektedir. Bakanlığımızca kurulmuş olan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağından Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu sonuçlarına http://www.havaizleme.gov.tr/  internet adresinden erişilebilmektedir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

 

HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN VATANDAŞLARIMIZCA ALINABİLECEK TEDBİRLER

 

v  KALORİFERLERİNİZİ MAHALLELERE GÖRE BELİRLENEN YAKMA SAATLERİ DIŞINDA YAKMAYINIZ!

v  KALORİFER KAZANLARININ VE BACALARIN BAKIMLARINI DÜZENLİ ARALIKLARLA YAPTIRINIZ!

v  ISINMAK İÇİN YÜKSEK KALORİLİ KÖMÜRLER KULLANINIZ!

v  KALORİFER VE SOBALARDA ODUN, KÖMÜR DIŞINDA; LASTİK, PLASTİK, KÖMÜR TORBALARI GİBİ MADDELER YAKMAYINIZ!

v  KALORİFERLERİNİZİ ATEŞÇİ BELGELİ VE KALORİFER YAKMA TEKNİKLERİNİ BİLEN EHİL KİŞİLERE YAKTIRINIZ!

v  KALORİFER KAZANLARININ VE BACALARIN BAKIMLARINI DÜZENLİ ARALIKLARLA YAPTIRMALIYIZ.

v  ISINMAK İÇİN YÜKSEK KALORİLİ KÖMÜRLER KULLANMALIYIZ.

v  KALORİFER VE SOBALARA ODUN, KÖMÜR DIŞINDA; LASTİK, PLASTİK, KÖMÜR TORBALARI GİBİ MADDELERİ ATMAMALIYIZ.

v  ARAÇLARIMIZIN EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜMLERİNİ ZAMANINDA YAPTIRMALIYIZ.

 

 

 



Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır