Yurdumuzda hasat döneminden sonra hububat alanlarının yaklaşık %30 unun anızı yakılmaktadır.
Anızın, yakılması suretiyle yok edilmesinin sebebi, kolay, çabuk ve masrafsız olmasındandır. Bununla birlikte böcek ve diğer zararlılar ile çeşitli hastalıkların azaltılması, toprak işlemede kolaylık sağlanması ve daha yüksek verim beklenerek anız yakmanın pek çok olumsuz etkileri vardır.
*Anız yakma toprağın yapısını bozar,
*Toprağın verimliliğini düşürür,
* Toprak içindeki faydalı canlıları yok eder,
* Yakma sonucu havadaki karbonmonoksit oranı artar ve hava kirliliği oluşur,
* Komşu tarlalardaki hasat edilmemiş mahsüle, bağ - bahçelerdeki meyve ve sebzelere zarar verir.
Zararları nedeniyle modern tarımda anız yakmaya yer yoktur. Ülkemizde 1993 yılından beri anız yakılması yasaklanmıştır.
Tarlanın maliki ya da zilyedi olan kişiler tarafından anız yangınını önlemek için tüm tedbirlerin alınması gerekmektedir. Tüm tedbirlere rağmen yangın çıkması durumunda, Jandarma, İtfaiye Müdürlüğü ve muhtarlığa bildirimde bulunulmasına, yöre halkının yardımı ile yangının söndürülmesi için gerekli girişimlerin bulunulması yangının diğer tarla, bağ, bahçe, mera vb. yerlere sıçramasının engellenmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili gerekli tedbirleri almayarak anız yakanlara veya sebep olanlara; 5491 sayılı Çevre Kanununda değişiklik yapılan 2872 sayılı “Çevre Kanunu”nun 20 Maddesi ( l ) bendi gereğince dekar başına 38,71 TL idari para cezası verilecektir.
Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.